winters

Het is winters, net op tijd. Het hoort wel bij de dagen voor kerst. Naar buiten dus, foto’s maken van al het moois. Van mijn tuintafel in kerstsfeer. Maar voor fotoseries voor tuinbladen mag ik zo maar door de tuinen van anderen lopen. En genieten! Vooral met een randje rijp worden bomen, planten of hun restanten objecten van een wonderlijke schoonheid. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Tot mijn duimen gevoelloos werden, toen heb ik de warmte weer opgezocht.

 

 

kleurenpalet

Zo maar een rondje door de tuin. Bijna november. Niet veel bloemen meer, een late roos en een moedige cosmea. Geen vlinders meer op de hemelsleutel. Vlaamse gaaien vechten met eksters om de walnoten. We zijn al volop aan het snoeien. Dat is prettiger met zacht herfstweer dan in hartje winter. Maar voor wat mooie foto’s maak ik even tijd…

 

 

vliegenzwam (Amanita muscaria)

Ik blijf ze prachtig vinden: vliegenzwammen. Geen herfst is compleet zonder ze. Ik las eens dat ze graag groeien in de buurt van berken en vanaf dat moment vond ik dat ze dan ook bij onze berken zouden moeten staan. Zo maar uit het bos halen zou ik nooit doen, maar toen ik een losse hoed vond, midden op een wandelpad, misschien wel geplukt door kinderen of domme volwassenen, dacht ik: dit is mijn kans. Ik wikkelde de hoed behoedzaam in een zakdoek en thuis legde ik hem met de plaatjeskant bij de voet van een berk.
Jaren gebeurde er niets. Tenminste, dat dacht ik. Maar ondergronds voltrokken zich de voorstadia voor de imposante eerste verschijning. En iedere herfst steken steeds meer vliegenzwammen de kop op, in een al maar grotere kring rond de boom waar ik ze ‘zaaide’.
En elk jaar ben ik weer onder de indruk. Samen met de bessen van de Cotoneaster en Sorbus vormen zij een gloedvolle afsluiting van het warme seizoen. Lekker nog even nagloeien.

 

Laantje

Omdat we een eindje van de openbare weg af wonen, hebben we een eigen laantje! Het leuke daarvan is dat je daar weer een heel andere, wilde begroeiing kunt realiseren, met interessante bezoekers als gevolg. Zo vliegen daar de distelvinken en de geelgorsen rond en fladdert er het koevinkje en verschillende zandoogjes. Natuurlijk laten we de brandnetels daar ongemoeid; een belangrijke waardplant. Ook de braamstruiken mogen een dichte haag vormen. Daar kunnen de vogeltjes in wegvluchten als de sperwer op jacht is.
 

 

 

graag geziene gasten

We doen er ontzettend ons best voor! We zorgen voor planten en struiken die rijk bloeien, voor waardplanten voor de rupsen, voor houtstapels voor de bijtjes. We vinden het zelfs niet erg als een hommelkoningin een nestkastje inpikt. Ik hoop dat ze het voelen, ze zijn van harte welkom!